Blockchain Basics

În octombrie 2008, Satoshi Nakamoto publică articolul intitulat Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. În mai puțin de 10 ani, Bitcoin atingea o valoare de capitalizare de peste 305$ miliarde. În prezent, piața cryptomonedelor fiind evaluată la peste 660$ miliarde. În spatele acestor cifre fabuloase stă tehnologia blockchain, folosită și în cadrul Noletter.

Ce este un blockchain?

Un blockchain este o listă de înregistrări (sau date) în continuă creștere, numite blocuri, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei.[1]

Cum putem folosi tehnologia blockchain?

Dincolo de cryptomonede, tehnologia blockchain are aplicabilități dintre cele mai diverse: de la protejarea drepturilor de autor, la securizarea voturilor și urmărirea lanțurilor de aprovizionare. În ceea ce privește Noletter, blockchain-ul joacă un rol cheie în validarea integrității documentelor dumneavoastră.

Suntem obișnuiți ca integritatea documentelor noastre să fie certificată de către terți care prezintă un grad mai mult sau mai puțin ridicat de încredere: instanțele judecătorești, notarii publici sau furnizorii de semnături electronice.

Cu ajutorul blockchain-ului, am transferat încrederea oferită acestor terți către formule matematice, criptografie și sisteme informatice.

Cum are loc înregistrarea datelor pe blockchain?

Cu ocazia comunicării unui document prin intermediul Noletter, acesta este trecut printr-o funcție matematică (criptografică) care generează un șir de caractere (un hash).

Acesta e un hash: y6SFbYBWE+CqOyUWQVElD6Rvc5PtJyIHmePisV/h268=

Hash-ul este mai apoi salvat pe blockchain unde este virtual imposibil de modificat. 

Dacă ați putea procesa un trilion de chei private pe secundă, ați avea nevoie de mai mult de un milion de ori vârsta universului pentru a termina. Doar enumerarea acestor chei ar consuma mai mult decât producția totală de energie a soarelui timp de 32 de ani.

B. Bellaj

Stack Exchange

Nu înregistrăm și nu accesăm niciodată conținutul documentelor cu ocazia înregistrării pe blockchain. Având în vedere specificul tehnologiei, orice persoană interesată poate examina datele înregistrate fără a le putea folosi pentru a recrea documentul dvs.

De asemenea, orice persoană care deține o copie a documentului original va putea să îi verifice integritatea prin interogarea blockchain-ului. Orice modificare din cadrul documentului va rezulta în generarea unui hash diferit de cel înregistrat pe blockchain. În acest mod, atât dumneavoastră cât și orice altă persoană sau instituție interesată puteți verifica cu ușurință data la care documentul a fost creat și dacă forma actuală a acestuia corespunde întocmai cu cea originală.

Cu ocazia comunicării documentelor dvs. către instanță, transmitem toate informațiile necesare desfășurării procesului de validare:

– hash-ul documentului

– identitatea blockchain-ului

– block-ul în care a avut loc înregistrarea

– numărul înregistrării

Odată cu înregistrarea adresei de înaintare a documentelor dvs. pe rolul instanțelor, acestor date le este conferită dată certă – profitând de toate consecințele juridice subsecvente.

Concluzie

Credem că această soluție este ideală din punct de vedere al securității și confidențialității datelor. Toate operațiunile au loc fără a cunoaște conținutul efectiv al fișierului sau orice fel de date personale ale celor implicați.

Tehnologia blockchain promite să revoluționeze modul în care privim încrederea între persoane și instituțiile cu care interacționează. Rămâne să descoperim împreună dacă va reuși.

[1] Narayanan, Arvind; Bonneau, Joseph; Felten, Edward; Miller, Andrew; Goldfeder, Steven (2016). Bitcoin and cryptocurrency technologies: a comprehensive introduction. Princeton: Princeton University Press. ISBN 978-0-691-17169-2.